Αρχαία Ολυμπία: η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων

ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ
August 3, 2018
ΤΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ
August 3, 2018
Show all

Αρχαία Ολυμπία: η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων

SONY DSC

Ένα ταξίδι στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, τον τόπο που γεννήθηκαν και τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα, είναι ό,τι καλύτερο. Ο τόπος αυτός που αξιώθηκε να γίνει το σπουδαιότερο πνευματικό, θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο κατά την αρχαιότητα και επιλέχθηκε για έναν ιερό σκοπό: την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Η μαγεία της ξεδιπλώνεται ανάμεσα στον Αλφειό και τον Κλαδέο ποταμό, κάτω ακριβώς από το Κρόνιο όρος.
Από τον Πύργο, την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, τη χωρίζουν μερικά χιλιόμετρα καλού ασφαλτόδρομου. Η αίσθηση που σου προκαλεί ο χώρος είναι πάντα ίδια: δέος και σεβασμός σ’ έναν τόπο τόσο ιδιαίτερο.
Το Ιερό της Ολυμπίας ήταν αφιερωμένο στον Ολύμπιο Δία. Μια κοιλάδα πλημμυρισμένη από αγριελιές, δρυς, πλατάνια και πεύκα απλωνόταν σ’ εδώ, γι’ αυτό και το Ιερό ονομάστηκε Άλτις (=«άλσος»). Ένας περίβολος προστατευτικός υπήρχε γύρω της, μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα πιο σημαντικά θρησκευτικά οικοδομήματα και τα αναθήματα του ιερού. Στον εξωτερικό χώρο ήταν οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι ξενώνες, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών κ.λπ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π.Χ. προς τιμήν του Δία. Τότε είχαν καθαρά θρησκευτικό και τελετουργικό χαρακτήρα. Καθώς αυξανόταν ο αριθμός των αθλητών αλλά και των θεατών, γίνονταν και πιο απαραίτητες οι οργανωμένες εγκαταστάσεις για την καλύτερη λειτουργία. Τη φροντίδα για την οργάνωση και την τέλεση των αγώνων είχε η πόλη της αρχαίας Ήλιδας.
Μπαίνοντας στον Ιερό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις: το Γυμνάσιο, την Παλαίστρα, το Ναό της Ήρας, το Εργαστήριο του Φειδία, το Ηρώον, το Λεωνιδαίο, το Βουλευτήριο, τη Στοά της Ηχούς… Από τα πιο σημαντικά οικοδομήματα ήταν ο Ναός του Δία. Ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Πελοποννήσου. Εδώ βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία, που κατασκευάστηκε το 430 π.Χ., είχε ύψος 12 μ. και θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Όταν καταργήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 393 μ.Χ., το άγαλμα αυτό μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί καταστράφηκε από φωτιά. Επιβλητικός και ο Ναός της Ήρας που βλέπουμε μπροστά μας. Λίγα βήματα από την είσοδό του υπάρχει ο βωμός όπου γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Συνεχίζουμε για την Κρυπτή, την αψιδωτή είσοδο του Σταδίου, που συνδέει το Στάδιο με τον Ιερό χώρο. Το στάδιο που απλώνεται μπροστά μας χρονολογείται από τον 5ο αι. π.Χ. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αξίζει μια επίσκεψη και στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Πατώντας Συμφωνώ ή συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο site συμφωνείτε με την Πολιτική cookie μας.