Κάστρο Χλεμούτσι: θέα στο Ιόνιο

Λουτρά κυλλήνης
August 2, 2018
Show all

Κάστρο Χλεμούτσι: θέα στο Ιόνιο

Το Κάστρο Χλεμούτσι βρίσκεται στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου. Χτισμένο πάνω στην κορυφή του λόφου «Χελωνάτα». Δεσπόζει στην πεδιάδα της Ηλείας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια του Ελλαδικού χώρου, εξαιρετικό δέιγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

Το Κάστρο αποτελείται από δύο περίβολους. Ο εσωτερικός περίβολος όπου βρισκόταν η κατοικία του πρίγκιπα, το παρεκκλήσι και καταλύματα για τη φρουρά είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του λόφου και σχηματίζει ένα εξάγωνο γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή. Στον εξωτερικό περίβολο σώζονται ερείπια κτιρίων, δεξαμενών και ενός τούρκικου τζαμιού.

Δύο χρόνια, από το 1220 έως το 1223, χρόνος ρεκόρ για την εποχή, χρειάστηκε ο Γοδεφρείδος Α’ Βιλεαρδουίνος για να χτίσει το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαϊας. Χτισμένο σε θέση στρατηγική, με εκτεταμένη θέα στον κάμπο της Ηλείας και το Ιόνιο πέλαγος, προστάτευε την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου, Ανδραβίδα, και το σημαντικότερο λιμάνι της Γλαρέντζας. Την εποχή των Βιλερδουίνων ονομάστηκε από τους ιδρυτές του Clermont και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Πατώντας Συμφωνώ ή συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο site συμφωνείτε με την Πολιτική cookie μας.