ΛΙΜΝΕΣ

ΠΟΤΑΜΙΑ
August 3, 2018
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
August 3, 2018
Show all

ΛΙΜΝΕΣ

Η Λίμνη Καϊάφα

Φημισμένη η Λίμνη του Καϊάφα, με τις θερμές πηγές της που είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ιαματικές τους ιδιότητες, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Ηλείας. Ο μύθος ήθελε αυτή την πανέμορφη περιοχή να είναι θέρετρο των Ολύμπιων θεών. Η λίμνη έχει έκταση 2.000 στρέμματα και περιβάλλεται από πυκνά πευκοδάση καθώς και από καλάμια. Την ανατολική της όχθη σχηματίζουν τα κοφτά βράχια του βουνού Λαπίθα που καθρεφτίζεται στα νερά της. Στο βουνό αυτό βρίσκονται δύο σπήλαια: το Σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών και το Γεράνιο Άνδρο, απ’ όπου αναβλύζουν αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες τα ιαματικά νερά της. Περίπου στη μέση της λίμνης βρίσκεται ένα νησάκι με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που του έχει δώσει και το όνομά του. Το ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα, την αμμουδιά και το γειτονικό δάσος της Στροφιλιάς σε απόσταση αναπνοής. Ιαματικές πηγές υπάρχουν, επίσης, στην Κυλλήνη και στην Υρμίνη.

Η Τεχνητή Λίμνη Πηνειού

Η λίμνη που δημιουργήθηκε από φράγμα στο ποτάμι του Πηνειού δεν διαφέρει από τις εντυπωσιακές φυσικές λίμνες της περιοχής. Η εξαιρετική θέση της με τη θαυμάσια θέα, καθώς και η μικρή απόσταση από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα του νομού και την αρχαία Ήλιδα την έχουν βάλει για καλά στο «παιχνίδι» του τουρισμού!

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου – Δάσος Στροφιλιάς

Το οικοσύστημα του Δάσους Στροφιλιάς και της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura 2000 ως υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας. Κατατάσσεται, επίσης, στις ιδιαίτερα σημαντικές για τα πουλιά περιοχές (Important Bird Areas).

Στο μαγευτικό αυτό δάσος θα ανακαλύψουμε αιωνόβιες κουκουναριές, ύψους 20 και πλέον μέτρων, με στριφτές βελόνες. Σε αυτές φαίνεται να οφείλει το όνομά του. Θα το προσεγγίσουμε από την ακτή Καλογριάς, όπου θα απολαύσουμε το μπάνιο μας σε απίστευτες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά.

Η οικολογική μας ξενάγηση στο Δάσος της Στροφιλιάς περιλαμβάνει ήπιες πεζοπορίες σε δασικά μονοπάτια ή ποδήλατο σε χωμάτινους δρόμους, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του πεύκου.

Το σημαντικό αυτό δάσος συνεχίζεται ως τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. To Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς είναι μια παραλιακή λωρίδα γης, έκτασης 19.000 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα του Προκόπου, τον Βάλτο της Λάμιας, τα υγρά λιβάδια και αρκετά κανάλια με νερό (φυσικά ή τεχνητά). Ακολουθεί το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, κομμάτι του, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, που σχηματίζεται στα νότια. Η οικολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ζώων, πουλιών, ερπετών αλλά και φυτών. Στις αμμοθίνες (σε κάποιες από αυτές αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες Caretta – Caretta) θα συναντήσουμε και τους όμορφους κρίνους της θάλασσας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Πατώντας Συμφωνώ ή συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο site συμφωνείτε με την Πολιτική cookie μας.