ΠΟΤΑΜΙΑ

ΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ
August 3, 2018
ΛΙΜΝΕΣ
August 3, 2018
Show all

ΠΟΤΑΜΙΑ

ΠΟΤΑΜΙΑ

Στην Ηλεία κυλά τα πλούσια και ατίθασα νερά του ο Αλφειός ποταμός, ο ιερός ποταμός της αρχαιότητας. ιδανικός για τους λάτρεις των σπορ, όπως το ράφτινγκ στα νερά του και η πεζοπορία στις όχθες του. Η υπέροχη Νέδα, το ποτάμι που σχηματίζει φανταστικούς καταρράκτες και προσφέρεται για μοναδικές εμπειρίες river trekking στο κατάφυτο φαράγγι του. Ποτάμι δυνατό, με άφθονα νερά, είναι ο Πηνειός, που πηγάζει από το όρος Ερύμανθος, σε υψόμετρο 1.000 μ. Τα νερά του εκταμιεύονται στην Τεχνητή Λίμνη Πηνειού και χρησιμοποιούνται για άρδευση. Σημαντικός ποταμός της Ηλείας είναι ο Ιάρδανος, που χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Νέδα: το ποτάμι που χόρευαν οι Νύμφες…

Το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, πότε ατίθασο, πότε γαλήνιο, μα πάνω απ’ όλα γοητευτικό, κυλά και χάνεται σε βαθιές σπηλιές και θέλει τρόπο για να το κατακτήσεις (σαν θηλυκό που είναι). Η Νέδα, που έδωσε το όνομά της στο ποτάμι, ήταν Νύμφη των νερών και των ποταμών και μία από τις τροφούς του Δία. Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του ποταμού που εμφανίζονται αναπάντεχα, σχηματίζουν λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και σε προκαλούν για μια βουτιά, για να νιώσεις εξαγνισμένος.
Η Νέδα αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στο Λύκαιο όρος, κοντά στο χωριό Πέτρα, και στο μακρύ υδάτινο ταξίδι του διανύει γύρω στα 32 χλμ. προτού σμίξει για πάντα με τα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους, στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία. Η πιο κοντινή πόλη σ’ αυτό είναι η παραδοσιακή Ανδρίτσαινα.

Ο ποταμός Αλφειός: υδάτινη δύναμη

Ο Αλφειός με τα πλούσια νερά δεν είναι μόνο ένα «ιερό» -σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες- ποτάμι, αλλά και το μεγαλύτερο της Πελοποννήσου, με συνολικό μήκος 110 χλμ. Ο Αλφειός (Ρουφιάς ή Ροφιάς) γεννιέται κάπου κοντά στο Λεοντάρι της Μεγαλόπολης, στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Αφού διασχίσει σχεδόν όλη την Ηλεία, χύνει τα νερά του στο Ιόνιο Πέλαγος στην περιοχή της Τριφυλίας, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Μάλιστα, ένα σημείο της διαδρομής του είναι υπόγειο, όπου δέχεται νερά από καταβόθρες, καθώς και από τη Λίμνη Τάκα. Ο Αλφειός διακρίνεται για την αργή ροή και την αφθονία των υδάτων του. Στον κύριο κορμό του συγκεντρώνονται τα νερά πολλών και σημαντικών παραποτάμων, όπως ο Λάδωνας, ο Λούσιος, ο Ερύμανθος και ο Ενιπέας. Αυτό, όμως, που θα κερδίσει για πάντα την καρδιά σας είναι η κοιλάδα του Αλφειού, μια απλωτή και γεμάτη φως κοιλάδα που αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που χαρακτηρίζει πολλές περιοχές του Νομού Ηλείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Πατώντας Συμφωνώ ή συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο site συμφωνείτε με την Πολιτική cookie μας.