Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών

Αρχαία Ήλιδα
August 2, 2018
Καυκαλίδα
August 2, 2018
Show all

Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών

Το Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών είναι κτισμένο μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, σκεπασμένο από αιωνόβιες ελιές και πράσινη συμφωνία δέντρων, θάμνων και λουλουδιών και απέχει 2 χλμ. από την Κ. Παναγιά της Κυλλήνης. Στον ευρύχωρο περίβολο του ανοιχτόκαρδα αναδίνουν φιλόξενη διάθεση, άλλωστε φιλοξενούν και στεγάζουν ένα γηροκομείο.

Το καθολικό του είναι τρίκλιτη βασιλική με εξωνάρθηκα, εσωνάρθηκα, πρόναο και κυρίως ναό ενώ στο εσωτερικό του έχει αξιόλογες αγιογραφίες και την ωραία εικόνα της Παναγίας της Bλαχέρνας. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας κτίσθηκε μεταξύ Ι-ΙΒ αιώνα με φράγκικες προσθήκες. Η Μονή αυτή, την οποία ο William Gell αναφέρει ως “Monastery Blakeriana”, έλαβε το όνομα Βλαχέρνα σε ανάμνηση της Μονής των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Μνημονεύεται δε αυτή στο έμμετρο έργο “Άνθη νοητά” του λογίου από την Σκόπελο του ΙΗ αιώνα Κωνσταντίνου Καισαρείου Δαπόντε (στιχ. 631-632).

Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο διοργανώνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Bλαχέρνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Πατώντας Συμφωνώ ή συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο site συμφωνείτε με την Πολιτική cookie μας.